LJETNJI PROGRAM BARSKOG LJETOPISA


Magija Starog grada


Otvaranje 16. barskog festivala najavilo je visok nivo programa i promovisalo najzad uspostavljeno organsko jedinstvo dva ekskluziviteta: neopisivo lijepog mjesta i vrhunske umjetnicke kreacije


Bar, 14. jula - Vec na svecanom otvaranju ljetnjeg segmenta ovogodisnjeg "Barskog ljetopisa" publici su predstavljene najznacajnije inovacije u koncepciji festivala - stroziji kriterijumi u izboru programa koji ce biti po obimu skromniji od prethodnih, ali umjetnicki znacajniji sustinski povratak zivota u stari barski grad, najvrednji i najljepsi lokalitet koji Bar moze ponuditi i svojim ziteljima i gostima.
Da bi zelja organizatora festivala najzad bila ostvarena, trebalo je uciniti mnogo napora. Tacnije, trebalo je da svijest o znacaju starog grada sazri i prestane da bude "vlasnistvo" arheologa, prvog domacina i zaljubljenika Omera Perocevica i malobrojnih poklonika ovog carobno lijepog i istorijski i kulturoloski neprocjenjivo vaznog prostora. Srecom, nakon visegodisnjeg tavorenja, najzad su na vazna mjesta dosli i ljudi koji su tu svijest imali, prije svih gradonacelnica Anka Vojvodic i direktor Kulturnog centra Milun Lutovac.
Uprkos vec podrazumjevajucoj besparici u barskoj kulturi, pronadjen je nacin (kroz projekte IRD-a) da se u najnuznije radove, koji ce najatraktivnije prostore u starom gradu uciniti makar elementarno funkcionalnim, ulozi stotinak hiljada eura. Naravno, jos uvijek mnogi poslovi moraju da sacekaju bolja vremena, ali su rezultati dosadasnjeg pregalastva itekako vidljivi. Osvjetljeno i "umiveno", jedno od najstarijih stanista civilizacije na istocnoj obali Jadrana, sa istorijom dugom 2500 godina i nedavno otkrivenim fragmentima kamenog sarkofaga, mozaika i keramike iz rimskog i ranovizantijskog vremena, od 3. - 5. vijeka nove ere, pravo je otkrovenje i za Barane, a kamo li za njihove goste.
Takodje, zahvaljujuci vodicu, sa mapom na kojoj su ucrtani najvazniji objekti, tekstom Omera Perocevica i odlicnim fotografijama Studia "Petovic" stari grad je blizi posjetiocima. Makako to neupucenim djelovalo kao uobicajen, rutinski posao, u ovim okolnostima bio je skoro poduhvat uraditi pristojnu, prakticnu, po obimu skromna publikacija, koja je bitna i kao mali dokaz da svijest o znacaju ovog prostora vise nije vlasnistvo malobrojnih poklonika starog grada. Izdavac mape starog grada je Kulturni centar, autori idejnog rjesenja Omer Perocevic i Branko Maljevic, a graficki dizajn uradio je Stevo Martinovic, a od posla vjerovatno ne bi bilo nista bez pomoci Skupstine opstine i NVO "Antivari - Stari Bar". Prethodne informacije bile su nuzne, jer objasnjavaju zasto je gospodin Lutovac, na presu uoci pocetka festivala, rekao da ce svecanost otvaranja istovremeno biti i promocija novog ruha starog grada i njegove nove uloge u kulturnim desavanjima Bara. I bila je. Nepretenciozno pripremljeno druzenje, uz malo price i dosta prilike za neformalnu komunikaciju, na platou, zapravo vidikovcu, sa nestvarno lijepom prirodnom scenografijom - sa jedne strane litice Rumije, a sa druge pogled na Bar kao iz aviona - bilo je jasna poruka organizatora festivala i najbolji moguci uvod u koncert koji je odrzan u obnovljenoj Crkvi Svete Venerande iz 14. vijeka. Kao da je taj prostor, u kojem pulsiraju minula stoljeca, bio prirodna sredina za sjajni gudacki kvartet "David" iz Milana. Izvodeci dio svog programa, u nastupu koji je trajao sat i po, sjajni muzicari Mauro Loguercio, violina, Gabriele Bafero, violina, Antonio Leofredi, viola i Marko Decimo, violoncelo pokazali su barskoj publici, koje je bilo vise nego mjesta u Crkvi Svete Venerande, pa su mnogi koncert pratili zahvaljujuci video zidu, zasto je ovaj kvartet rado vidjen na najprestiznijim muzickim scenama sirom svijeta. Iako sa stanovista laicke publike gudacki kvarteti ne spadaju u najatraktivnije muzicke programe, poklonici "Barskog ljetopisa" su uzivali u vrhunskom muziciranju na skupocjenim instrumentima (Gvarneri violine iz 1724. i 1689. godine). "David" je svirao i na bis, a publici kao da se nije islo kuci, iako je vec bila ponoc.
Dakle, na otvaranju "LJetopisa" dogodio se tako rijetki, uzviseni spoj dva ekskluziviteta: neopisivo lijepog mjesta i vrhunske umjetnicke kreacije. Zaista izuzetan nagovjestaj ljetnjeg programa "Barskog ljetopisa".
G. Vujovic

Aranzeri
U okviru knjizevnog programa "LJetopisa", veceras u 21 sat u Dvorcu Kralja Nikole bice organizovano pjesnicko vece Aleksandra Kovacevica, koji ce se barskoj publici predstaviti knjigom "Aranzeri". Zbirku Kovacevicevih pjesama objavila je "Narodna knjiga" u ediciji Savremeni srpski pisci.

 


kultura.jpg (10645 bytes)